Lära genom att göra

4H är en rolig fritidssysselsättning som stöder barns och ungas egna aktiviteter och initiativ. Våra medlemmar är från 7 år upp till 29 år. Vi i 4H jobbar för att skapa verksamhet för alla våra medlemmar.

Verksamheten för barn i lågstadieålder består av klubbar, aktivitetsdagar och läger. Barnen lär sig genom att pröva på och göra tillsammans samtidigt som de har roligt. För ungdomar erbjuder vi praktiska kurser och möjligheten att öva arbetslivsfärdigheter och företagsamhet.

Vår vision, verksamhet och metoder symboliseras av den gröna fyrklövern som representerar:

  • huvud – kunskap och självständigt tänkande,
  • hjärta – medkänsla och respekt
  • hand – praktiska färdigheter
  • hälsa – ett sunt liv i en sund miljö.

En verksamhet i tre steg

Inom 4H vill vi att barn och unga skall växa upp till företagsamma, idérika och ansvarskännande vuxna. Vår verksamhet byggs upp i tre steg. När du har deltagit i vår verksamhet har du inte bara haft roligt tillsammans med andra 4H-kompisar, utan du har också lärt dej olika färdigheter som till exempel att laga mat, baka, göra olika hantverk eller köra traktor.

När du är i åldern 7-13 år deltar du i vår breda gruppverksamhet. Du deltar i byklubbsverksamheten, träffar andra 4H:are på läger och du lär dej pyssla eller snickra på någon av våra intressanta kurser. För sommarperioden väljer du en uppgift som du utför på egen hand – det kan vara frågan om att hjälpa till hemma, odla eller sköta djur. Din 4H-uppgift lär dej ta ansvar samtidigt som det är roligt att pröva på något nytt. Gruppverksamheten är det första steget i vår verksamhet.

När du blir äldre har du möjlighet att delta på någon av våra längre kurser. Under kurserna lär du dej nya färdigheter. Föreningarna jobbar för att skaffa olika arbetstillfällen där du kan prova på arbetslivet samtidigt som du kan förtjäna en slant. Nu har du också åldern inne för att delta i vår ungdomsgrupps, YEP, verksamhet samt åka på nordiskt 4H-läger eller delta i nordisk ungdomsvecka. Detta är det andra steget i vår verksamhet.

För våra äldsta medlemmar erbjuder vi en möjlighet att prova på företagandet inom ett alldeles eget 4H-företag. Du driver din verksamhet företagsmässigt men har som stöd och hjälp en för dej utsedd vuxen handledare. Du har också möjlighet att delta i vår mångsidiga internationella verksamhet. Kanske delta i ett utbyte till USA eller åka på nordisk ledarskola eller europeiskt seminarium. Detta är det tredje steget i vår verksamhet.

Borgå 4H

Borgå 4H har funnits i sin nuvarande form sedan 1973. Vi arrangerar byklubbar, temaklubbar, kurser och läger och deltar i olika evenemang på orten. Vi upprätthåller även arbetspoolen Tjänsteringen genom vilken ungdomar kan få jobb.

Back to top of page